30 de ani de încredere și experiență!

Stabilizator de Tensiune - Generalități

21/06/2024
Electric Casa Administrare
Stabilizator de Tensiune - Generalități

Într-o lume în care dependența de tehnologie este în continuă creștere, protejarea echipamentelor electronice devine o prioritate. Unul dintre principalele motive în ceea ce privește deteriorarea aparatelor electrocasnice, electronice, centrale termice etc, este fluctuația tensiunii. Aceasta poate scurta semnificativ viața utilă a echipamentelor, cauzând daune adesea ireparabile. În acest context, un stabilizator de tensiune poate reprezenta o alegere inteligentă.

Tipuri și clasificări ale stabilizatorului de tensiune

Stabilizatorul de tensiune reglează în mod automat tensiunea curentului până la nivelul necesar de 220V (monofazic) sau 380V (trifazic). Cu cât modelul ales este mai performant, cu atât mai eficient este acesta în stabilizarea tensiunii, chiar și în cazul unor oscilații semnificative ale tensiunii. 

1. Tensiunea de alimentare 

In funcție de tensiunea de alimentare, stabilizatorul de tensiune se clasifică astfel:

2. Aplicații 

O altă clasificare a unui stabilizator de tensiune este în funcție de scopul de utilizare. După acest criteriu se identifică următoarele tipuri de stabilizatoare de tensiune, de puteri și capacități diferite:

3. Variante constructive

Și în acest caz distingem 3 tipuri de stabilizatoare de tensiune:

  • stabilizator de tensiune electronic (cu tiristor)- aceste modele sunt perfecte pentru centralele termice. Funcționează silențios și precis, reacționând rapid la fluctuații de tensiune și economisind considerabil consumul de energie.
  • stabilizator de tensiune digital (cu releu) - cele mai ieftine stabilizatoare, dar și cu o durabilitate scăzută (aproximativ 3 – 4 ani), după care trebuie schimbate. 
  • stabilizator de tensiune cu servomotor - modele cu o funcționalitate medie. Reglează eficient și uniform tensiunea, dar au o reacție mai lentă la oscilații.

Principiul de funcționare al stabilizatorului de tensiune

Un stabilizator de tensiune este un dispozitiv esențial în menținerea unei alimentări electrice constante și sigure, fiind deosebit de important pentru o serie întreagă de aparate electrocasnice, electronice, centrale termice etc. Funcționarea unui stabilizator de tensiune se bazează pe principiul reglării automate. 

Când tensiunea din rețea scade sub un anumit nivel, stabilizatorul crește tensiunea de ieșire pentru a compensa deficitul. Similar, când tensiunea rețelei depășește limita superioară, stabilizatorul reduce tensiunea de ieșire pentru a preveni supraîncărcarea aparatelor conectate.

Astfel, rolul al unui stabilizator de tensiune este de a menține tensiunea din circuitul electric cât mai aproape de valoarea nominală, care, pe nivelul de joasă tensiune, este de 230/400 V. O tensiune prea mare poate duce la defectarea prematură a componentelor electrice și electronice (cum ar fi circuitele) din cauza supraîncălzirii. 

Aceste daune sunt ireversibile. De asemenea, episoadele frecvente de supraîncălzire ușoară pot duce la același rezultat nefast precum câteva episoade de supraîncălzire severă. O tensiune joasă forțează motorul să o compenseze prin creșterea curentului absorbit din rețea pentru a dezvolta aceeași putere, astfel producându-se o supraîncălzire a motorului și o posibilă defectare prematură. 

Regula de bază a motoarelor este următoarea: pentru fiecare 10°C cu care un motor este acționat peste temperatura nominală, durata de viață a acestuia va scădea cu 50%. Funcționarea componentelor electrice și electronice la o temperatură sub cea maximă admisibilă asigură o durată de viață îndelungată a acestora.

Puterea stabilizatorului

Este important de știut faptul că puterea unui stabilizator de tensiune nu poate să fie mai mică decât puterea totală de consum a echipamentelor electrice care sunt conectate la respectivul stabilizator de tensiune, pentru că în acest fel integritatea consumatorilor este supusă riscului. De asemenea, nu este deloc recomandată conectarea stabilizatorului de tensiune la centrala termica sau la acei consumatori care au o putere totală peste puterea maximă a acestuia, pentru că astfel există riscul de a-l defecta și de a-l suprasolicita.

Este esențial ca puterea acestuia să poată acoperi puterea totală de consum a dispozitivelor conectate, pentru a evita deteriorarea acestora. Puterea stabilizatorului este exprimată în VA (volt-amperi - putere aparentă), dar puterea reală (exprimată în W - wați) este aproximativ 80% din puterea aparentă. De exemplu, un stabilizator de tensiune de 1000 VA are o putere reală de aproximativ 800W.

Alegerea corectă a unui stabilizator de tensiune

Stabilizatoarele de tensiune vin în diferite forme și dimensiuni, adaptate la diverse nevoi și capacități. Înainte de alegerea unui stabilizator este indicat să fie luate în considerare mai multe aspecte esențiale, precum capacitatea, tipul, fiabilitatea și caracteristicile suplimentare.

Capacitatea stabilizatorului de tensiune trebuie să corespundă cu cerințele de consum ale aparatelor electrocasnice, electronice, centrale termice etc. Un stabilizator cu capacitate insuficientă nu va putea regla corespunzător fluctuațiile de tensiune, în timp ce unul cu o capacitate prea mare poate fi ineficient din punct de vedere energetic.

Tipul stabilizatorului de tensiune este, de asemenea, important. Există diferite modele pe piață, fiecare tip prezentând avantaje și dezavantaje, iar alegerea depinde de specificul instalației și de gradul de sensibilitate al aparatelor electrocasnice, electronice, centrale termice etc., la variațiile de tensiune.

Instalarea și întreținerea unui stabilizator de tensiune

Instalarea corectă și întreținerea regulată sunt esențiale pentru performanța și durabilitatea unui stabilizator de tensiune AVR. Recomandarea este ca instalarea să fie efectuată de un electrician calificat, ulterior stabilizatorul trebuie verificat periodic pentru asigurarea funcționării optime. Verificările includ inspecția conexiunilor electrice, testarea răspunsului stabilizatorului la variații de tensiune și evaluarea stării generale a dispozitivului.

Este, de asemenea, important să fie respectate recomandările producătorului pentru întreținere. Întreținerea stabilizator de tensiune poate include curățarea periodică a stabilizatorului și înlocuirea pieselor uzate. O întreținere adecvată extinde durata de viață a stabilizatorului și asigură funcționarea acestuia la capacitate maximă.

 Sunt recomandate inspecții regulate ale stabilizatoarelor de tensiune:

  • Verifică zona din jurul echipamentului și a bateriei pentru a te asigura că au parte de o răcire corespunzătoare.
  • Verifică dacă apar anomalii sau avertismente de operare, precum suprasarcină sau baterie descărcată.
  • Verifică bateriile pentru semne de coroziune sau alte defecte.
Concluzie

Atât în mediul rezidențial, cât și în cel de afaceri, investiția într-un stabilizator de tensiune pentru electrocasnice este justificată, deoarece costurile asociate cu defectările echipamentelor sau pierderile de producție pot fi semnificative. Utilizarea unor modele mici și portabile va oferi o protecție limitată în gospodării, în timp ce în mediul de afaceri, soluțiile de stabilizare a tensiunii sunt indispensabile pentru a minimiza impactul problemelor legate de tensiune asupra activităților și profitabilității.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă o recenzie