30 de ani de încredere și experiență!

Stabilizator de tensiune - Aplicații

26/06/2024
Electric Casa Administrare
Stabilizator de tensiune - Aplicații

Cunoscute și sub denumirea de regulatoare de tensiune automate, stabilizatoarele detectează fluctuațiile de tensiune din rețeaua electrică și le corectează intern pentru a furniza o tensiune de ieșire constantă și sigură. Funcționarea unui stabilizator de tensiune se bazează astfel pe menținerea unei tensiuni de ieșire optime, indiferent de valoarea tensiunii de intrare. 

Acest dispozitiv are un dublu scop: amplificarea sau diminuarea tensiunii. Ca atare, în condiții de sub-tensiune, stabilizatorul mărește puterea tensiunii (o amplifică), în timp ce pentru situații de supra-tensiune, acesta micșorează tensiunea (o diminuează).

Fluctuațiile de tensiune îți pot provoca pagube și neplăceri dacă îți afectează electrocasnicele. Acest lucru se poate întâmpla atât din cauze ce țin de starea tehnică și încărcarea rețelelor, cât și din cauze externe, cum ar fi intervenții ale unor persoane neautorizate, accidente, condiții meteorologice deosebite.

În acest articol vom prezenta două dintre cele mai des întâlnite aplicații ale unui stabilizator de tensiune:

1. Stabilizator de tensiune pentru centrala termică

Un aspect adesea neglijat atunci când vine vorba despre eficiența și siguranța centralei termice pe gaz este protecția împotriva fluctuațiilor de tensiune. Aici intervine rolul crucial al unui stabilizator de tensiune. Acest dispozitiv nu este doar un accesoriu, ci o necesitate pentru a asigura funcționarea optimă și sigură a oricărei centrale termice pe gaz.

Stabilizatoarele de tensiune vin în diferite forme și dimensiuni, adaptate la diverse nevoi și capacități. De exemplu, pentru o centrală termică pe gaz de dimensiuni medii, un stabilizator de tensiune cu o capacitate adecvată poate preveni eficient fluctuațiile de tensiune care ar putea deteriora componentele electronice ale centralei sau ar putea perturba funcționarea acesteia.

Importanța stabilizatorului de tensiune pentru centrala termică

Utilizarea unui stabilizator de tensiune este importantă pentru menținerea performanței și siguranței sistemului de încălzire. Fluctuațiile de tensiune pot cauza nu doar disfuncționalități temporare, ci și daune permanente componentelor electronice ale centralei. 

În cazuri extreme, aceste variații pot duce la defectări costisitoare sau chiar la necesitatea înlocuirii întregului sistem de încălzire. Un stabilizator de tensiune protejează centrala termică împotriva acestor riscuri. 

Prin asigurarea unei alimentări constante, stabilizatorul de tensiune previne supraîncărcarea sau subîncărcarea centralei, două dintre cele mai comune cauze ale defecțiunilor.

De asemenea, un stabilizator de tensiune de calitate poate îmbunătăți eficiența energetică a centralei, reducând consumul inutil de energie și, implicit, costurile asociate. 

Un alt aspect important al utilizării unui stabilizator de tensiune este reducerea riscului de incendii sau alte accidente cauzate de probleme electrice. Scurtcircuitele sau supraîncărcările pot provoca incendii sau alte daune serioase, iar un stabilizator de tensiune ajută la minimizarea acestor riscuri prin controlul riguros al tensiunii de alimentare.

Prin urmare, un stabilizator de tensiune este o componentă esențială pentru orice sistem de încălzire bazat pe gaz. Protejând centrala termică de fluctuațiile de tensiune, acesta contribuie la o funcționare mai sigură și mai eficientă, prelungind durata de viață a echipamentului și asigurând confortul și siguranța locatarilor.

2. Stabilizator de tensiune pentru instalațiile fotovoltaice

Odată cu creșterea numărului de consumatori, problema intrării în avarie a invertoarelor datorită supratensiunii din rețea a devenit o problemă ce necesită soluție. Această problemă are consecințe de ordin tehnic, inclusiv pierderi financiare:

- se oprește funcționarea invertorului, nu va produce energie pentru uz propriu.

- amortizarea investiției va deveni problematică, nivelul de producție scăzând și până la 50% față de capacitatea de producție a invertorului.

Invertoarele on-grid în regim de consumator depind de existența și de nivelul tensiunii din rețeaua de alimentare publică astfel încât funcționarea acestora este condiționată de starea tehnică a rețelei. 

Conform reglementărilor, orice invertor conectat la rețea trebuie să funcționeze într-o anumită plajă de tensiune și frecvență. Când invertorul detectează un nivel de tensiune AC peste valoarea de 253 V, se va opri.

Principalele cauze ale supratensiunii în rețeaua cu invertoare solare ce pot duce la oprirea acestora:
  • secțiunea prea mică și/sau lungimea mare a cablului de alimentare până la transformator. Pe un cablu subdimensionat se produc diferențe de tensiune ce duc la sub-tensiuni când sunt doar consumatori în rețea și supratensiuni dacă există invertoare fotovoltaice și injectare de energie. Soluționarea acestei probleme este de obicei imposibilă de către consumator, rezolvarea constând în înlocuirea cablurilor de alimentare ce cade în sarcina furnizorului de energie.
  • puterile la care se produce injectarea în rețea într-un punct de acces, suma acestora depășește valorile medii și de simultaneitate la care este dimensionată rețeaua. Astfel această rețea (secțiune cablu, transformator) se va dovedi subdimensionată și va produce diferențe de tensiune, sub- și supratensiuni.
  • în același punct de acces/zona sunt mai multe invertoare conectate ce injectează energie în rețea, iar distribuirea acestora pe faze nu este echilibrată. Astfel se poate produce dezechilibru, ceea ce produce implicit și un dezechilibru al tensiunilor mai ales dacă această situație se combină cu oricare dintre celelalte două. În aceasta situație, rolul unui stabilizator de tensiune este determinant.
Principalele efecte ale supratensiunii:
  1. oprirea invertorului, ce duce la scăderea drastică a producției de energie și compromiterea amortizării investiției.
  2. defecțiuni ale echipamentelor electrocasnice sau oricărui consumator în casă, defect ce poate avea un cost important de rezolvare.
Soluții la supratensiuni din rețeaua de alimentare:
  1. redimensionarea (înlocuirea) cablurilor de alimentare și/sau a transformatorului de către distribuitorul de energie electrică / furnizorul de energie electrică pe baza noii situații create.
  2. prezența unui stabilizator de tensiune pentru protejarea echipamentelor și consumatorilor din casă, aceștia urmând să fie alimentați cu tensiune sigură de 230V +/-3% sau +/-1%, în funcție de modelul stabilizatorului.

Se interconectează între punctul de măsură și tabloul general al casei un stabilizator servomecanic bidirecțional pentru evitarea intrării în protecție a invertorului fotovoltaic.

ATENTIE însă, consumatorul răspunde pentru montarea unui stabilizator și de nivelul de tensiune la care injectează în rețea, tensiunea maximă și minimă fiind diferită de la o țară la alta. Acest stabilizator poate fi conectat doar la invertor sau la invertor + tabloul general al casei/clădirii, astfel și consumatorii vor beneficia de o tensiune corespunzătoare.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă o recenzie