30 de ani de încredere și experiență!

Echipamente de protecție la supratensiune

12/06/2024
Electric Casa Administrare
Echipamente de protecție la supratensiune

Protecția împotriva supratensiunii și chiar și împotriva subtensiunii este una dintre prioritățile actuale. A fost prezentată importanța acestor prevenții în articolele precedente. Persoane fizice sau societăți comerciale, rezidențiale sau spații industriale/comerciale, HoReCa sau birouri, fiecare dintre acestea utilizează o serie întreagă de echipamente electrocasnice sau electronice vulnerabile la fluctuațiile de tensiune ce apar în rețeaua de alimentare cu energie electrică.

În acest articol vom prezenta câteva dintre cele mai simple produse ce asigură protecție la supratensiune, respectiv subtensiune.

1. Prelungitor cu protecție la supratensiune

Acesta oferă o barieră eficientă împotriva fluctuațiilor de tensiune sau a descărcărilor electromagnetice provenite din alte surse, cum ar fi fulgerele, și protejează echipamentele electronice care pot avea împreună prețuri de 1000 de ori mai mari decât cel al unui banal prelungitor cu protecție la supratensiune

Dispozitivul sesizează creșterea bruscă a energiei electrice din rețea, decuplează faza alimentării și o redirecționează către împământare. Astfel, aparatul electric conectat la priza cu protecție este decuplat, iar energia în exces este disipată fără efectele negative ce ar fi putut distruge aparatura electrocasnică / electronică de valoare.

Disponibile în diferite variante constructive:

 • Echipate cu cordoane de diferite lungimi
 • Cu sau fără întrerupătoare
 • Multiple și diferite prize de alimentare

Prelungitorul cu protectie la supratensiune limitează drastic daunele determinate de vârfurile de supratensiune și descărcările electrice din atmosferă care se propagă prin rețeaua de energie electrică. Efectul de protecție la supratensiune se creează între cei doi conectori principali (fază și nul) din rețeaua la care este alimentat consumatorul de curent. Protecția este instalată pe toate posturile. 

Dacă se produce un șoc de tensiune în rețeaua electrică mai mare de 4500A, atunci se distrug elementele de protecție, dar articolul rămâne funcțional din punct de vedere electric (lampa de control nu mai funcționează). 

Prelungitorul rezistă eforturilor mecanice, electrice și termice care se produc în utilizarea normală, fără o uzură excesivă sau alte efecte dăunătoare. După testările în laboratoarele de încercări pentru certificarea produselor electrice, prelungitorul nu prezintă deteriorări și corespunde verificărilor rezistenței de izolație și rigidității dielectrice.

Amintim câteva dintre cele mai uzuale modele / branduri de prelungitoare cu protecție la supratensiune:

a. Prelungitor prevăzut cu sistem electronic de protecție la supratensiune Gebro

Un produs fabricat în România de către o companie germană de o calitate și eficiență remarcabilă, fiind agremat TUV, respectiv VDE.

Disponibil în următoarele variante:

b. Prelungitor prevăzut cu sistem electronic de protecție la supratensiune Tracon

Disponibil în următoarele variante:

 • Prelungitor cu protecție la supratensiune cu întrerupător general și LED de semnalizare tensiune, echipat cu 8 sau 10 prize schuko, respectiv prize pentru curenți slabi dispuse în paralel și cordon de 3m ce asigură un consum de 16A, respectiv 3600W.
 • Prelungitor cu protecție la supratensiune cu întrerupător echipat cu 6 prize schuko, respectiv prize pentru curenți slabi dispuse liniar, cordon de 3m, respectiv 5m ce asigură un consum de 16A, respectiv 3600W.
c. Prelungitor prevăzut cu sistem electronic de protecție la supratensiune Adeleq

Disponibil în următoarele variante:

 • Prelungitor cu protecție la supratensiune, echipat cu 4 sau 6 prize schuko dispuse liniar, prevăzute fiecare în parte cu întrerupător cu LED și cordon de 1.5m ce asigură un consum de 16A, respectiv 3600W.
 • Prelungitor cu protecție la supratensiune cu întrerupător general echipat cu 8 prize schuko, respectiv prize pentru curenți slabi dispuse în paralel și cordon de 1.5m ce asigură un consum de 16A, respectiv 3600W.


d. Prelungitor prevăzut cu sistem electronic de protecție la supratensiune TED

Disponibil în următoarele variante:

 • Prelungitor cu protecție la supratensiune cu întrerupător general și LED de semnalizare tensiune, echipat cu 6 prize schuko dispuse liniar și cordon de 3m, 5m, respectiv 10m ce asigură un consum de 16A, respectiv 3600W.

2. Releu de recuplare automată la supratensiune, respectiv subtensiune

După cum se înțelege din denumire, acesta realizează protecția echipamentelor electrocasnice sau electronice împotriva creșterii și scăderii tensiunii.

 • Releul de recuplare automata la supratensiune deconectează circuitul de la rețeaua electrică în cazul în care tensiunea depășește valoarea de prag.
 • Imediat ce tensiunea este restabilită, după o temporizare de 30 secunde, recuplează automat circuitul de alimentare cu energie electrică.
 • Starea de funcționare este indicată de semnalizarea cu LED.
 • Se montează pe șină DIN și are gabaritul de 2 module.

În concluzie, în situațiile în care se va folosi un prelungitor ce asigură protecție la supratensiune, instalația electrică va funcționa corespunzător, chiar dacă au loc frecvent întreruperi de curent. Așadar, investind într-un astfel de produs, se vor evita cheltuielile mai mari, cauzate de înlocuirea circuitului electric.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă o recenzie