30 de ani de încredere și experiență!

Descărcător la supratensiune – Avantaje și limitări

06/06/2024
Electric Casa Administrare
Descărcător la supratensiune – Avantaje și limitări

În ultimii ani, protejarea împotriva supratensiunilor a devenit o necesitate din cauza utilizării tot mai răspândite a echipamentelor electronice, foarte sensibile “prin natura lor” la supratensiuni. Toți acești consumatori, de la centrale termice, aparate de aer condiționat și până la televizoare, calculatoare, aparatură HI-FI, etc., sunt afectați - de la avarie până la distrugerea lor - de către fluctuațiile de tensiune din rețeaua electrică.

Descărcătorul la supratensiune este un dispozitiv care are rolul de a limita sau de a elimina supratensiunile din rețelele electrice care pot apărea în timpul descărcărilor atmosferice.

Avantajele și limitările unui descărcător la supratensiuni atmosferice SPD

Un descărcător la supratensiuni atmosferice SPD are următoarele avantaje: 

- este un dispozitiv robust, care poate suporta curenți mari de supratensiune, de ordinul kA sau mA, fără a se deteriora sau a se topi

- este rapid și poate reacționa la supratensiuni în câteva microsecunde sau nanosecunde, deviind curentul de supratensiune înainte ca acesta să ajungă la echipamentele protejate

- este simplu construit, nu necesită o alimentare externă sau o comandă specială, ci funcționează automat, în funcție de tensiunea din rețeaua electrică

- este eficient și poate reduce semnificativ nivelul de supratensiune la care sunt expuse echipamentele electrice, prevenind astfel deteriorarea sau distrugerea lor

Descărcătorul la supratensiuni atmosferice SPD are următoarele limitări:

  1. nu este un dispozitiv perfect, care poate elimina complet supratensiunea din rețeaua electrică, ci doar o poate reduce la un nivel mai mic, dar încă periculos pentru echipamentele sensibile. 
  2. nu este un dispozitiv universal, care poate proteja orice tip de echipament electric, ci doar pe cele care sunt expuse la supratensiuni de origine atmosferică sau de comutații de mare putere. 
  3. nu este un dispozitiv sigur, care poate funcționa indefinit, ci are o durată de viață limitată, în funcție de numărul și intensitatea supratensiunilor la care este supus. De asemenea, poate fi afectat de supracurenți, de umiditate, de praf, de coroziune etc. 

De aceea este recomandabil să se achiziționeze doar descărcătoare la supratensiune de calitate, de la branduri cu experiență dovedită în domeniu și să se apeleze la electricieni autorizați pentru montarea corectă a acestora.

Exemple de situații în care este necesar și util să se utilizeze un descărcător la supratensiuni atmosferice SPD

Descărcătoare la supratensiuni atmosferice SPD sunt necesare și utile pentru utilizare în următoarele situații: 

  • când instalația electrică este situată într-o zonă cu un nivel ridicat de expunere la trăsnete, cum ar fi: zone montane, zone rurale, zone industriale, zone cu linii electrice aeriene etc. 
  • când instalația electrică alimentează echipamente care sunt sensibile la supratensiuni, cum ar fi: sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de comunicații, sisteme de automatizare, sisteme de control etc.
  • când instalația electrică este conectată la alte rețele electrice, cum ar fi: rețeaua de telefonie, rețeaua de internet, rețeaua de televiziune etc. Aceste rețele pot transmite supratensiuni de la o sursă la alta, afectând astfel echipamentele conectate la ele. 
  • când instalația electrică este destinată unor aplicații speciale, cum ar fi: instalații fotovoltaice, instalații eoliene, instalații de încărcare a vehiculelor electrice etc. 

Aceste instalații sunt expuse la supratensiuni de origine atmosferică sau de comutații de mare putere, datorită caracteristicilor lor de funcționare. Electric Casa recomandă utilizarea doar produselor de calitate din gama protecțiilor la supratensiune, care să ofere garanția și satisfacția unei funcționări eficiente și sigure a rețelei electrice.

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă o recenzie