Cunoscute și sub denumirea de regulatoare de tensiune automate, stabilizatoarele detectează fluctuațiile de tensiune din rețeaua electrică și le corectează intern pentru a furniza o tensiune de ieșire constantă și sigură. Funcționarea unui stabilizator de tensiune se bazează astfel pe menținerea unei tensiuni de ieșire optime
Într-o lume în care dependența de tehnologie este în continuă creștere, protejarea echipamentelor electronice devine o prioritate. Unul dintre principalele motive în ceea ce privește deteriorarea aparatelor electrocasnice, electronice, centrale termice etc, este fluctuația tensiunii.
Trăsnetul de o intensitate mare este foarte periculos. Formarea unui trăsnet are loc ca urmare a creșterii câmpului electric peste o valoare critică. Această energie naturală este acumulată de dispozitivul de amorsare al paratrăsnetului, care astfel rămâne în situație de pre-control.
Circuitul electric al unei instalații reprezintă totalitatea elementelor componente ale unei instalații electrice alimentate de la același punct și protejate împotriva celor mai frecvente defecte apărute în timpul exploatării. De menționat faptul că se recomandă în mod deosebit utilizarea siguranțelor automate (disjunctoare)
Protecția împotriva supratensiunii și chiar și împotriva subtensiunii este una dintre prioritățile actuale. A fost prezentată importanța acestor prevenții în articolele precedente. Persoane fizice sau societăți comerciale, rezidențiale sau spații industriale/comerciale, HoReCa sau birouri
În ultimii ani, protejarea împotriva supratensiunilor a devenit o necesitate din cauza utilizării tot mai răspândite a echipamentelor electronice, foarte sensibile “prin natura lor” la supratensiuni. Toți acești consumatori, de la centrale termice, aparate de aer condiționat și până la televizoare, calculatoare, aparatură HI-FI, etc.
Statisticile instituțiilor de specialitate arată că peste 70% dintre incendiile produse la clădirile administrative și rezidențiale au cauze de natură electrică! Echipati instalațiile electrice cu dispozitive de protecție pentru a preveni sau limita supratensiunile din retelele electrice.
Releul de protecție la supratensiune este un dispozitiv electric care monitorizează în permanență parametrii de funcționare a rețelei electrice, respectiv tensiunea la ieșire și la intrare. În cazul în care tensiunea este în afara valorilor normale sau prestabilite, atunci acesta va deconecta alimentarea cu energie electrică din locuință.
În ultimii ani, protejarea împotriva supratensiunilor a devenit o necesitate din cauza utilizării tot mai răspândite a echipamentelor electronice, foarte sensibile “prin natura lor” la supratensiuni. Toți acești consumatori, de la centrale termice, aparate de aer condiționat și până la televizoare, calculatoare, aparatură HI-FI, etc;
Statisticile instituțiilor de specialitate arata că peste 70% dintre incendiile produse la clădirile administrative și rezidențiale au cauze de natura electrică. Una dintre cele mai frecvente și mai periculoase probleme care pot apărea în funcționarea rețelelor electrice este supratensiunea.