Info utile
Protejati-va viata, locuintele si bunurile materiale!
Statisticile institutiilor de specialitate arata ca peste 70% dintre incendiile produse la cladirile administrative si rezidentiale au cauze de natura electrica !
Echipati instalatiile electrice cu dispozitive de protectie impotriva:
- supra/subtensiunii
- suprasarcinii și a scurtcircuitelor
- descarcarilor atmosferice (trasnetelor)
A. De ce trebuie sa ne protejam de supra/subtensiuni
In ultimii ani, protejarea impotriva supratensiunilor a devenit o necesitate din cauza utilizarii tot mai raspandite a echipamentelor electronice, foarte sensibile “prin natura lor” la supratensiuni. Toti acesti consumatori, de la centrale termice, aparate de aer conditionat si pana la televizoare, calculatoare, aparatura HI-FI, etc sunt afectate - de la avarie pana la distrugerea lor - de catre fluctuatiile de tensiune din reteaua electrica.
Amintim cateva dintre dispozitivele de protectie impotriva supra/subtensiunii:
1. Descarcatoare la supratensiune
In trecut, in instalatiile electrice se gaseau componente electromecanice, precum: motoare, transformatoare, etc. mai rezistente la aceste fenomene impulsive. Nu au sporit cauzele de defectare, insa locuintele noastre si deopotriva industriile sunt populate cu echipamente mai sensibile, astfel incat, este mai mult decat recomandat instalarea unui descarcator (SPD) si in tabloul electric principal al cladirilor de locuinte. Descarcatoarele (SPD-urile) isi gasesc imediat aplicarea si raspandirea, insa nu pentru ca reprezinta o noutate comerciala adusa pe piata, ci pentru ca, fata de celelalte sisteme de protectie impotriva supratensiunilor, sunt economice, pot fi integrate intr-o instalatie deja existenta si functioneaza perfect daca se aleg modelele potrivite si sunt instalate corect.
Caderile de tensiune pot distruge echipamentele electronice neprotejate. Fluctuatiile de tensiune pot cauza blocarea tastaturilor, pierderea datelor si degradarea aparaturii electronice in timp. Noua serie de descarcatoare de supratensiune este garantia pentru protectia aparaturii electronice din casa si biroul dumneavostra de amenintarea constanta a perturbatiilor electrice periculoase.
2. Relee de recuplare automata
Utilizati releul de recuplare automata la supra/subtensiune care asigura protectia impotriva cresterii si scaderii tensiunii. Aparatul deconecteaza circuitul de la reteaua electrica, in cazul in care tensiunea depaseste valoarea de prag. Imediat ce tensiunea este restabilita, dupa o temporizare de 30s, recupleaza automat circuitul. Starea de functionare este indicata de LED-uri.
Aceste dispozitive sunt special concepute pentru a proteja echipamentele electrice industriale și de uz casnic impotriva oscilatiilor de tensiune. Releele de tensiune controleaza parametri din retelele electrice monofazate sau trifazate si intrerup consumatorii in cazul in care valoarea tensiunii depaseste limitele setate de utilizator. Dispozitivul conecteaza sarcina in mod automat dupa revenirea la tensiunea normala. Releul de tensiune protejeaza prin intreruperea alimentarii curentului electric, acesta nu regleaza valoarea tensiunii.
3. Prelungitoare cu protectie la supratensiune
Prelungitoarele cu protectie la supratensiune limiteaza drastic daunele determinate de varfurile de supratensiune si descarcarile electrice din atmosfera care se propaga prin reteaua de energie electrica. Efectul de protectie la supratensiune se creeaza intre cei doi contacti principali (faza si nul) din reteaua electrica la care este alimentat consumatorul de curent.
Prelungitoarele cu protectie la supratensiune sunt echipate cu unitati anti-trasnet secundare care asigura protectia la supratensiuni a aparatelor electronice sensibile alimentate din retea. Recomandam utilizarea lor in alimentarea televizoarelor, proiectoarelor video, receptoarelor HI-FI, calculatoarelor si altor aparate similare.
B. De ce trebuie sa ne protejam de suprasarcini și scurtcircuite?
Va reamintim ca circuitul electric al unei instalatii reprezinta totalitatea elementelor componente ale unei instalatii alimentate de la acelasi punct si protejate impotriva supracurentilor de acelasi dispozitiv de protectie.
1. Disjunctoare (sigurante automate)
Sigurantele automate se utilizeaza la protectia circuitelor electrice de suprasarcini, prevenirea defectiunilor cauzate de scurtcircuite.
2. Disjunctoare cu protectie diferentiala
Fiecare locuinta trebuie sa fie dotata cu unul sau mai multe tablouri de distributie. Acestea trebuie sa aiba cel putin 2 module libere pentru modificari ulterioare ale instalatiei; in mod ideal trebuie sa aiba cu 15% mai multe module decât cele utilizate. Tabloul principal trebuie conectat direct la conductorul de protectie, care provine de la instalatia de pamântare a cladirii, cu scopul de a permite legarea corecta la pamântare a descarcatorului (SPD-ului). in tabloul principal trebuie instalat un intreruptor general usor accesibil utilizatorului. Daca intreruptorul general este de tip diferential, acesta trebuie sa asigure selectivitatea totala fata de protectiile din aval. Se recomanda folosirea intreruptoarelor diferentiale cu rezistenta crescuta la intemperii.
Instalatia trebuie impartita in minim 2 circuite distincte, fiecare prevazut cu diferential propriu pentru a reduce efectele intreruperii serviciului, in caz de defectare. Daca in aval de contor este instalat un intreruptor diferential, acesta trebuie sa garanteze selectivitatea totala cu intreruptoarele diferentiale din aval. Daca intreruptorul general al sistemului este de tip diferential, trebuie prevazut cu un dispozitiv de inchidere automata. Varianta prevede utilizarea noilor tipuri de intreruptoare diferentiale in functie de sarcina instalata pe linie, de exemplu, intreruptoare diferentiale de tip A pentru protejarea circuitelor care alimenteaza masini de spalat si/sau aparate de aer conditionat fixe. In panoul principal al locuintei TREBUIE sa se afle conductorul de protectie care provine de la instalatia de pamântare a cladirii, cu scopul de a permite legarea corecta la pamântare a descarcatorului (SPD-ului).
Disjunctoarele cu protectie combinata sunt aparate utilizate in primul rând in instalatia electrica a cladirilor. Asigura protectia persoanelor impotriva electrocutarii, protectia impotriva suprasarcinii și a scurtcircuitelor. Sunt potrivite mai ales in circuitele acelor incaperi unde dorim sa creem siguranta marita (de ex. camere de copii, saloane de spital, e.t.c.)
Blocurile cu protectie diferentiala sunt cele mai moderne solutii pentru protectie impotriva electrocutarii prin atingerea indirecta, uneori chiar si directa in circuite cu pamantare. Blocurile diferentiale decupleaza in momentul cand in circuit valoarea curentului rezidual atinge valoarea critica (izolatie deteriorata sau atingerea accidentala). Utilizarea sa este recomandata in toate circuitele electrice, dar este obligatorie in cazul circuitelor de alimentare al prizelor in aer liber, schele de constructii, betoniere, vane de baie cu bule de aer si multe altele.
Un dispozitiv diferential de tip AC este sensibil la curent rezidual alternativ. Un dispozitiv diferential de tip A este sensibil la curent rezidual alternativ si la curent rezidual pulsatoriu.
Un intrerupator diferential de 30 mA, (RCCB) decupleaza consumatorul atunci cand curentul rezidual depaseste aceasta valoare. Nu decupleaza la suprasarcina si scurtcircuit. Un intrerupator diferential combinat de 30 mA (RCBO) decupleaza la curent rezidual, suprasarcina si scurtcircuit.
C. De ce trebuie sa ne protejam impotriva descarcarilor atmosferice (trasnetelor)?
Paratrasnetele cu dispozitiv de amorsare PDA
In special, atat pentru cladirile rezidentiale cat si cele industriale/comerciale aflate in ''camp deschis'' este mai mult decat recomandat instalarea unui sistem de protectie, in care rolul de captare este indeplinit de paratrasnetul cu dispozitiv de amorsare PDA.
Paratrasnetele cu dispozitiv de amorsare PDA, aigura o zona de protectie marita de la o raza de 19m nivelul I, cu pana la 120m la nivelul IV de protectie. O astfel de instalatie este usor de executat, totoadata afecteaza mult mai putin cladirea protejata.
Aceste produse nu includ materiale radioactive si devin active datorita cresterii campului electric in momentul producerii trasnetului.
Trebuie precizat ca, in aceste situatii, in cazul unei lovituri de trasnet, cea mai mare probabilitate de risc vizeaza pierderea economica de bunuri precum centrale termice, televizore moderne, masini de spalat vase, aparate de aer conditionat, sisteme HI-FI, etc.
Paratrasnetul este o instalatie ce protejeaza constructiile si instalatiile de efectele trasnetelor. Cu ajutorul unui paratrasnet PDA, curentul va ajunge din paratrasnet direct in pamant. Acesta joaca un rol foarte important. Siguranta dvs si a celor din jur este pe primul plan!