30 de ani de încredere și experiență!

Protecția împotriva descărcărilor electrice atmosferice

19/06/2024
Electric Casa Administrare
Protecția împotriva descărcărilor electrice atmosferice

Trăsnetul de o intensitate mare este foarte periculos. Formarea unui trăsnet are loc ca urmare a creșterii câmpului electric peste o valoare critică. Această energie naturală este acumulată de dispozitivul de amorsare al paratrăsnetului, care astfel rămâne în situație de pre-control. Pe măsură ce descărcarea se apropie, are loc o creștere bruscă și intensă a câmpului electric, ceea ce generează o zonă de risc de impact. 

Dacă această zonă se află în zona de protecție a paratrăsnetului, variația bruscă a câmpului electric declanșează simultan sistemul de control al paratrăsnetului care, sincronizat cu apropierea fulgerului, furnizează o cale de descărcare sigură și controlată spre pământ. Câmpul electric al mediului este unica sursă de alimentare.

Paratrăsnetul cu dispozitiv de amorsare (PDA) este o instalație ce protejează construcțiile și instalațiile de efectele produse de loviturile directe de trăsnet. Cu ajutorul unui paratrăsnet PDA, curentul ajunge din paratrăsnet direct în pământ. Acesta joacă un rol foarte important. 

Siguranța dvs. și a celor din jur este pe primul plan! Paratrăsnetul PDA se montează în punctul cel mai înalt al clădirii și protejează nu doar clădirea, dar și tot ce se află în raza de protecție a acestuia.

În cazul oricărui obiectiv protejat cu instalații de paratrăsnet, este obligatorie protejarea instalației de alimentare în tablourile electrice de distribuție cu descărcătoare de supratensiune.

Instalația de paratrăsnet este realizată din:

Avans de amorsare PDA - Tipuri si aplicatii

Un criteriu important în alegerea unui paratrăsnet PDA este avansul de amorsare. Amintim principalele 4 tipuri de dispozitiv de amorsare a paratrăsnetului:

1. Paratrăsnetul PDA 15μs – avans de amorsare 25μs

Acesta protejează dintr-un singur punct obiecte mari și mici – 015IE

2. Paratrăsnetul PDA 30μs – avans de amorsare 33μs

Acesta protejează dintr-un singur punct obiecte mari și medii – 030IE

3. Paratrăsnetul PDA 45μs – avans de amorsare 48.53μs

Acesta protejează dintr-un singur punct obiecte mari și medii – 045IE

4. Paratrăsnetul PDA 60μs – avans de amorsare 63μs

Acesta protejează dintr-un singur punct obiecte mari și medii și, de asemenea, este ideal pentru montarea pe turnuri, clădiri, vile și terenuri mari – 060IE

După cum aminteam anterior, paratrăsnetul cu dispozitiv de amorsare PDA model IE se montează în punctul cel mai înalt al clădirii și protejează nu doar clădirea, dar și tot ce se află în raza protecției lui. Fiecare PDA este legat la pământ prin minim 2 coborâri. Sunt necesare minim 4 coborâri în următoarele cazuri:

a) Dacă proiecția pe orizontală a conductorului de coborâre este mai mare decât proiecția pe verticală;

b) Dacă înălțimea construcției este mai mare de 25 m;

Toate acestea trebuie dispuse pe fațade opuse. În practică, sunt disponibile 5 tipuri de sisteme de fixare:

  • Sistem de fixare vertical
  • Sistem de fixare grindă lemn
  • Sistem de fixare turlă biserică
  • Sistem de fixare orizontal
  • Sistem de fixare coamă acoperiș

De ce să alegi un PARATRĂSNET de la Electric Casa?

Spre deosebire de celelalte echipamente din piață, dispozitivele noastre de amorsare sunt supuse unor studii intermediare de verificare pentru fiecare etapă de producție, inclusiv în etapa finală, înainte de a fi ambalate. 

Un paratrăsnet PDA model IE este fabricat din materiale de înaltă calitate: inox. Acestea sunt rezistente la coroziune și au o durată foarte mare de viață. Acesta este un dispozitiv care asigură protecție cu eficiență maximă. Are circuite electronice integrate, capabile să transmită în avans o undă ionizată de captare a trăsnetelor.

Principalele trăsături ale unui paratrăsnet model IE sunt:

  1. Circuit electronic emițător de impulsuri de înaltă tensiune incluse ermetic în corpul central al unui paratrăsnet
  2. Acumulator de încărcări electrostatice, cu un vârf de descărcare cu scopul de a evita descărcarea ineficientă a încărcăturii
  3. Câmp electric ambiental ca unică sursă de alimentare externă (total autonom)

O instalație de paratrăsnet proiectată și instalată corect, de către specialiști, îți asigură pe lângă liniștea și siguranța familiei și o creștere a valorii imobilului. Un alt aspect de luat în calcul este faptul că unele companii de asigurări nu asigură sau despăgubesc în absența unui sistem de protecție paratrăsnet care să includă paratrăsnetul cu dispozitiv de amorsare PDA. În aceste condiții, instalarea unui sistem paratrăsnet reprezintă o necesitate!

Comentarii

Nici o postare găsită

Adaugă o recenzie